• BLEIESLUTT: Er dere klare for å bli kvitt bleiene for godt? Få gode tips her!

14 tips til bleieslutt

You are here

Er småen klar for å kaste bleiene? Her er de beste tipsene for å få poden tørr.

1. Å VÆRE KLAR

Både du og barnet bør være klare for bleieslutt. Det vil si at du må gjøre en innsats, sammen med barnet. Samtidig bør man se an om barnet selv er klart. Det vil si – følg med på om barnet har interesse for do/potte, eller om det gir uttrykk for når det må tisse/bæsje og om barnet liker å gå med bleier. Og prøver du, og barnet ikke viser tegn på at dette går rett vei, eller ikke ser ut til å bry seg når han eller hun tisser nedover beina, vent seks til åtte uker før du prøver igjen.

2. UTSTYR

Enten du går til anskaffelse av en potte eller en doring til å feste på dosetet, så introduser dette ved ca. 1,5 års alder. Snakk om hva det skal brukes til.

3. BRUK FERIEN

Start prosjekt bleieslutt i en rolig, avslappet periode for familien, gjerne i sommerferien, langhelg eller lignende.

4. START HJEMME

La barnet i perioder gå uten bleie hjemme. Enten med eller uten truse.

5. FASTE DOTIDER

Den beste sjansen for at barnet får til noe når de sitter på potte eller på do, er like etter måltid eller søvn. Gjør dotur etter hvert måltid til en vane. Ta gjerne med en bok og gjør det til en hyggelig stund.

6. AV MED NATTBLEIEN

Ta av bleien med en gang barnet har våknet for å unngå at barnet tisser alt det «oppsparte» i bleien.

7. SITT NED

Det er trolig lettest å sitte ved tissing, også for gutter.

8. FORBILDER

Foreldre og eldre søsken er forbilder. Utnytt barnets lyst til å herme og leke.

9. BELØNNING

Om dere lager en pottetreningsdans, gir klistre-merker eller gjør en avtale om at barnet skal få en gave etter så og så lang tid uten bleie, er det samme. Men motivasjon hjelper, særlig for små barn.

10. GI BORT BLEIENE

Er det en baby i barnets nære bekjentskap? Snakk med barnet om å gi bort bleiene til babyen, og forklar at barnet nå er så stort at han eller hun ikke trenger bleier mer, men babyer bruker bleier.

11. TØFFE TRUSER

Når barna begynner å bli fysisk og psykisk modne for å slutte med bleie, så ta dem med til butikken og la dem få velge truser selv. Da blir det straks mer stas å gå med truser i stedet for bleier.

12. SLUTTE PÅ NATTEN OGSÅ?

Noen slutter med bleie om dagen og fortsetter med bleie om natten. Andre slutter med dag og natt samtidig. Dette kan fungere veldig greit. Men husk: Uhell i starten blir det uansett.

13. TISSELAKEN

Når tiden er inne for å slutte om natten, bør du investere i et par tisselaken. Det gjør det hele mye enklere når du skal opp om natten og skifte. For det skal du.

14. PRØV LITT TIL

Når du er oppe og skifter laken den tredje natten, kan det være fristende å droppe hele prosjektet.
Det kan imidlertid være lurt å prøve litt til. La det gå en uke, og hvis det fortsatt er like mange uhell, så kanskje dere skal vurdere å vente litt.

Kilder: Uroterapeut Aud Hofsli, mamma.no

Stats read: 
10 504
Stats like: 
61
↓ Artikkelen fortsetter under