Slik tar du de beste barnebildene

You are here

Oppstilt ved siden av juletreet, påklistrede smil og svett lugg – det er det typiske julebildet av barna. Vi har fått tips av to mammaeksperter om hvordan man tar blinkskuddene.

Det er ikke de oppstilte bildene du ser tilbake på med et smil. Det er helt andre bilder, en helt annen stemning og helt andre motiver. Men hvordan fange disse Kodak-øyeblikkene? Hva er triksene for å ta gode barnebilder?

Vi har snakket med to mammaer, som på hver sin måte er eksperter på barnefotografi. Rebecca Zeller er trebarnsmamma og fotograf, og tar mange barnebilder. Pernille Scheele har en sønn og jobber som koordinator i NRK, og har fotografi som hobby. Begge elsker å ta bilder av barn. Så hva er hemmeligheten?

– Det beste med å ta bilder av barn er at de ikke er så selvbevisste, overfladiske eller selvkritiske. De har ikke motforestillinger mot å stå foran kameraet. De klarer å være seg selv på en måte som alltid er vakker. Jeg synes det er så forfriskende, sier Rebecca.

Hun er opprinnelig fra USA, men bor og jobber nå som fotograf i Oslo. Hun er opptatt av å ta bilder av barna i deres eget miljø, og ikke nødvendigvis stille dem opp foran et kamera.
– Det blir noe unaturlig over det hele, og sjelen i bildet blir borte, sier hun.

SMIL DA, OG SE HIT!
Kjenner du deg igjen? Har du et barn, er det vanskelig nok å få poden til å se i kamera og smile uten å blunke idet du trykker på avløseren. Har du tre unger, så er det nesten umulig. Resultatet er ofte kjefting og gråting bare for at vi skal kunne sende eller dele et bilde av våre perfekte, smilende barn.

– Jeg synes det er en fantastisk god idé å sende bilder som julekort eller gi de bort i gaver. Fotobøker er så fint å ta vare på! Ikke bare er de den perfekte gaven til besteforeldre, men mine barn elsker også å se egne bøker av Instagram-bilder, feriebilder og et-tilbakeblikk-på-året-album. Og hvem elsker ikke et fint julekort med bilde? Jeg har mine favoritter hengende oppe hele året, sier fotografen.

Hennes favoritter er ikke nødvendigvis de bildene hvor barna er stilt opp ved siden av et juletre, på fanget til nissen eller foran peisen i familiens stue. Hun understreker at de beste bildene ofte er de som er fra hverdagslivet, de som er tatt i situasjoner hvor barna holder på med det de elsker eller hvor de hopper av glede ute i hagen.
– Du trenger ikke å ha barnas smilende ansikter rett inn i kameraet for at det skal bli et bra bilde, sier Rebecca.

ET KAMERA SOM ALLTID ER TILGJENGELIG.
Du trenger heller ikke siste utgave av et speilreflekskamera for å ta gode barnebilder. Pernille Scheeles store hobby er fotografi. Men hun bruker ikke kamera, hun bruker telefonen.

– Mobilen er det aller beste kamera, fordi den alltid er med! Dermed kan man kan fange de øyeblikkene man vil, sier hun.

Pernille mener at mobilkameraene er såpass bra at om man vet hvordan man får mest mulig ut av det, så savner man ikke et ordentlig kamera.
– Jeg har vanlig fotoapparat. Min Canon står og samler støv i en hylle. Jeg tror det begynner å bli nøyaktig ett år siden jeg tok et bilde med det, forteller hun.

Hun er ivrig Instagrammer, og bildene hennes er blitt lagt merke til.
– I sommer ble noen av bildene mine utgitt i @Shootermag – et magasin som presenterer mobilkunstnere, fotojournalister og profesjonelle fotografer fra hele verden. Det er veldig gøy, og de oppdaget meg rett og slett på Instagram.

SÅRBART LAGRINGSSYSTEM.
Kan man bruke mobilbilder til julekort? Er kvaliteten god nok?

– Ja, absolutt, det er mange som tilbyr trykk av bildene fra Instagram, og de blir overraskende bra! Kvaliteten på mobilfoto holder mer en nok til julekort. Det er ikke utstyret som teller, det er fotografen. Og så er det jo lett å bruke noen apper til å lage litt spesielle julekort. Bare pass på at appene man bruker ikke reduserer kvaliteten på bildene mye, sier Pernille.

Men mobilen er et sårbart lagringssystem.
– Man må være litt ryddig, og tørre å slette bilder fra mobilen. Med Dropbox eller andre lagringsskyer er det lett å spare på masse bilder, forklarer hun.

Mobilen mangler noen essensielle funksjoner sammenlignet med et godt kamera, zoom er en av dem.
– I og med at det er mobilen som brukes, kan man ikke beskjære bildet mye før det blir dårlig. Så jeg prøver å unngå å stå for langt unna det jeg vil skal være fokus i bildet.

Rebeccas beste tips til blinkskudd av barna:

1. IKKE TVING FREM SMIL

Du trenger ikke alltid ha smilende ansikter rett inn i kameraet for at det skal bli et bra bilde. Fang barna mens de gjør noe de elsker. Det forteller så mye mer av en historie enn hva tvungne smil gjør.

 

2. ACTION

Av og til er det vanskelig å få barna til å samarbeide for å ta det perfekte bildet. Ta derfor et bilde i aktivitet. Noen ganger er det det perfekte kompromisset mellom hva de vil og hva din visjon er.

 

3. LYS

Lys – så nødvendig for et godt fotografi, men dessverre mangelvare her i Norge store deler av året. BEVEG DEG MOT LYSET! Flytt motivet til et vindu for å forbedre bildet ditt.

4. BAKGRUNN

Det er så viktig å ha en ren, ikke-distraherende bakgrunn for å få fokuset på subjektet i bildet. La gjerne barna ligge på sengen din – du trenger ikke engang å re den opp!

5. DE SMÅ TINGENE

Detaljer, detaljer, detaljer! Dette er de små tingene du ikke vil glemme. Fotografer alle de detaljene som kan virke kjedelige, men som likevel blir fine minner.

6. KUTT OG KAPP

Beskjær bildene dine til å bare inneholde den viktigste delen. Ofte stemmer utsagnet «less is more».

7. HVERDAGSBILDENE

Ikke vent på en spesiell anledning til å ta frem kameraet. Ha det fremme hele tiden. Ta bilder av hverdagslivet. Jeg får ikke understreket dette nok!

Pernilles tips til de beste mobilbildene: 

PERNILLES APP-TIPS:

De jeg regner som «must haves» er Snapseed og Pixlr Express (for både lett redigering og mer kunstnerisk uttrykk) og Touch Retouch (som enkelt lar deg fjerne for eksempel en søppelkasse som kan ødelegge et ellers fint bilde). Jeg bruker ikke originalkamera på min Android-mobil, jeg bruker en fotoapp som heter PerfectShot Unlimited. Den lar deg kontrollere fotograferingen bedre med flere innstillinger. For Iphonere så er Camera+ populær.

  1. Tenk på mobilen som kamera. Puss av linsen. Hold armene tett inntil kroppen når du tar bildet, eller len albuene på noe så bildet blir skarpt.
  2. Om man liker å ta bilder ut av vinduet når man kjører bil, tog eller fly, legg telefonen på glasset, da er den stødig, samtidig som man slipper gjenskinn og smuss fra ruten.
  3. Ta mange bilder!
  4. Jeg foretrekker bilder av sønnen min, Daniel, når han ikke vet at jeg tar bilder, eventuelt gir blaffen i at jeg holder på. Om jeg prøver å stille ham opp, ender jeg fort opp med 50 bilder av ham som gjør grimaser eller ikke sitter stille. Det kan sikkert flere kjenne seg igjen i.
Bilder av ham når vi går tur, han leker med pinner, vann og så videre, viser ham mer som han er, og som jeg vil vise ham frem. Stopp og ta en rast når man er et fint sted, og la ungene holde på. Med lyden på kamera av, kan man stå i nærheten og knipse i vei. Noen bra blir det alltid om man tar mange nok.
  5. Jeg liker å ta ned farger, eller gjøre bilder svart/hvitt om fokuset er ham og det er mye annet i bildet. For mye farger og stæsj stjeler fort oppmerksomhet og gjør bildet rotete.
  6. Det er ikke viktig for meg at fjeset hans synes, det er stunden og følelsen vi delte som er viktig å ha et minne av. Jeg tar gjerne bilder av ham med ryggen til, eventuelt bruker silhuetten av ham, ved bruk av motlys. Det kan også fungere for dem som gjerne vil dele bilder av barna sine, men ikke liker tanken på å legge fjesene deres ut på internett. Et bilde av kne med skrubbsår forteller også mye om sommeren 2013.
↓ Artikkelen fortsetter under