TIÅRINGEN: Tween, nesten tenåring

You are here


Dette er nok en harmonisk periode, så bare nyt denne tiden frem til mer kaotiske tider i tenårene.

Men utfordringene finnes. Nå begynner kjønnsmodningen hos noen, så vær forberedt på både mens og våte laken. Ta en prat om dette når behovet melder seg. Men her er det store individuelle forskjeller ute og går.
Uttrykket ”tweens” brukes nå for å beskrive denne alderen, som ligger mellom barn og tenåring – ”between” altså imellom. Beskrivelsen er en konsekvens av at årene før tenårene ofte ligner litt på det å være tenåring. Barna er opptatt av klær og utseende. De er både barn og voksne samtidig, og gleder seg til tenårene. Mange kan ikke vente til de blir store.
En tiåring kan forstå følelsene medfølelse og empati, dette betyr at hun kan fatte for eksempel fattigdomsproblemet og urettferdighet i verden. Det kan jo ligge til rette for gode samtaler rundt slike temaer, som kan bidra til å bevisstgjøre og klargjøre. Og skulle det komme krusninger på hjemmets rolige sjø, kan du oppleve at barnet tar dette rolig og skjønner at problemer mellom andre i familien ikke nødvendigvis betyr noe for hennes liv.
Tiåringen ville som yngre kanskje bruke fysisk makt eller slåssing i en krangel, nå endrer barnet gradvis adferd til verbal overhaling. Husk at sinne er en lovlig negativ følelse, akkurat som glede er en del av det vi kjenner inni oss. Du kan hjelpe barnet til å håndtere det sunt, ved å snakke om hva som er smart å gjøre når man er sint, og hvilke valg som er uheldige. Samtaler om følelser vil hjelpe barnet til å sortere det som er inni seg, og det er verdifullt å vokse på. Rettferdighetsbegrepet er sterkt til stede og samvittigheten er godt utviklet. En tiåring vet godt når hun gjør noe galt, å stjele godterier vil gi blandede følelser, ikke bare nytelse over snopet.
Tilbake til hovedsiden

Stats read: 
2 390
Stats like: 
2
↓ Artikkelen fortsetter under