• SMÅ SURFERE: De fleste barn takler fint en Ipad eller en smarttelefon. Så hvorfor ikke laste ned apper som er lærerike?

Lærerike apper

You are here

I jungelen av apper for barn finnes det mye moro, men også mye lærerik. Barnet ditt kan faktisk lære å lese, regne og kanskje et fremmedspråk mens de sitter der og trykker. Hvor lønner det seg å bruke noen kroner og hva er gratis og greit? Her er våre anbefalinger.

0–2 år

For de minste handler det mest om å lære seg ord, gjøre enkle oppgaver og å leke med farger, former og lyder.

«Video Touch»

Dette er en serie apper med samme navn som har vært med så lenge at de kan kalles klassikere. Hver illustrasjon barnet trykker på har flere korte videoer om samme dyreslag, kjøretøy eller musikkinstrument. Små barn lærer seg hva som hører sammen og hvilke dyr osv. som ligner på hverandre. Appen er superenkel å bruke og har mye og solid innhold. Kr 19,- pr. app. Android og Ipad.

«Baby`s playful hands»

En lekker og engasjerende app der babyen lager musikk og endrer fargene ved å trykke på de firkantede feltene. Tone­bildet passer godt sammen, så uansett hva du trykker på blir det en fin melodi ut av det. Sammen med behagelig lydnivå og god grafikk er dette en vinner blant de aller minste. Forløperen til appen vant flere priser i USA og dette  er en utvidet versjon med flere effekter. Kr 7,-. Ipad.

Tips!  Vil du at barnet skal holde seg på den ene appen det er i gang med? På Ipad kan du gå på Innstillinger-Generelt-Læring-Begrenset tilgang og stille inn brettet slik at det begrenses til en app med koden du setter. 

«Min aller første app»

Det finnes flere digitale pekebøker for barn. Denne er nok den beste jeg har testet, og den kan engasjere småtroll fra seks måneder og oppover. Det er klare, fine fotografier og et godt lydbilde. Kategoriene er: Babyansikter, bondegård, motoren går og billedbok. Særlig å se og høre andre babyer er populært. En fin mulighet til å lære seg ord. Denne appen er et godt kjøp. Kr 14,- Ipad.

 

«Puslespill for barn»

Legg puslespill med dyremotiv i ulike vanskelighetsgrader og bli belønnet med applaus. Pusleoppgavene ser ut som de klassiske småbarnspuslespillene med knotter i tre. De enkleste oppgavene passer fint til barn som er store nok til å forstå «dra og slipp» metoden. Ingen tale, så det passer fint for alle barn, uansett språk. Kr 7,-. Ipad.

 

«Pekebok for barn»

Her lærer barnet 75 ulike ord. Hver oppgave har fire mulige svar, så det gjelder å trykke på rett dyr, kjøretøy eller ting. Fine bilder og en koselig barnestemme gjennom hele spillet. Pluss for enkelhet og gode ekstraopplysninger, som for eksempel hvilket spor dyret etterlater seg. Solid produkt. Fint fra 2 år og oppover. Kr 7,-. Ipad. 

Netboard will be here

3–5 år

Nå begynner mange barn å interessere seg for tall og bokstaver. De klarer litt mer utfordrende oppgaver og lærer forbausende fort med den rette appen.

«Tozzle»

Puslespillapp for litt større barn. Her trekker du rett detalj ned dit den hører hjemme i landskapet. Fine bilder av alt fra fly, bondegård og tivoli. Koordinasjon er viktig her, og det lærer de store barna i barnehagealder seg fort. Kr 14,- Android og Ipad.

 

«Dyrealfabetet»

Ulike dyrebilder lærer barna hvilken bokstav dyret begynner på, hvordan det ser ut og hvordan ordet skrives. Trykk på dyret for å høre dyrets lyd, hele ordet eller bokstaven. Norskprodusert app laget i samarbeid med pedagoger. Dette er en logisk oppbygget app som kan få bokstavforståelsen til å løsne for motiverte barn. De fire første bokstavene er gratis og det koster kr 35,- for hele appen. Ipad.

«Kule ting»

De fine undringsbøkene finnes også som app. Her lærer vi interessante fakta om kropp, følelser og fysiske ting. At alle promper, at det nesten ikke finnes noen rosa biler og at det ikke går an å kile seg selv er blant faktaene. Det finnes fire bøker; for 2-åringer, 3-åringer, 4-åringer og 5-åringer. Fine bilder av barn fra en barnehage i Oslo, bra barnestemmer og morsomme tilleggsmuligheter, for eksempel å ta bilde av seg selv å legge inn i boken. Den første boken er gratis, så er det kr 35,- pr. bok. Ipad.

«Happi 123 HD»

Denne appen fungerer fint som en innføring til matematikk. Her lærer barnet å regne først ved å bruke fingrene og senere ved hjelp av dominobrikker. Det er flere vanskelighetsgrader. Først teller vi og lærer i hvilken rekkefølge tallene kommer. Så ser vi på pluss, minus og mer avansert matematikk. Det går an å konkurrere med seg selv, for oppgavene må løses på tid. En bra mattestart, selv om du som voksen må hjelpe litt til. Kr 14,-. Ipad.

«Bogga alfabet norsk»

Velg en bokstav, hør hvordan den uttales og fargelegg den. Dra dem over på et kjøleskap som kjøleskapmagneter og lek med dem der. En fin måte å bli kjent med store og små bokstaver på, og å øve seg på hvordan de skrives. Enkelt og morsomt. Kr 21,-. Ipad. 

6–10 år

Nå gjelder det å finne gode nok utfordringer for barn som leser og regner bedre og bedre. Andre nyttige kunnskaper kan også læres med et nettbrett i hendene.

«Interaktive. Hva er klokka»

Å lære seg klokka er ikke nødvendigvis så lett. Her lærer barnet å stille klokka og å forstå hvor mye klokka er. Det er fem vanskelighetsgrader. Først knekker vi koden for timer og så minutter. Belønningen for å klare oppgavene gir deg muligheten til å velge fisk til akvariet. Barn som har testet appen brukte stort sett ikke mer enn et par dager på å lære seg klokka. Praktisk! Gratis og uten pop up-reklame. Ipad.

«Lesestart»

Når det har løsnet med lesing gjelder det å lese i massevis.
I denne appen finner du en samling fine lettlestbøker for barn som er i ferd med å knekke lesekoden eller nettopp har gjort det. Høytlesningen kan skrus av og på og tempoet er tilpasset en fersk leser. Dette er et godt valg. Kr 35,- pr. bok. Ipad.

«DragonBox Algebra 5+»

Hvis barnet er klar for ligninger er denne appen super. Vi regner ganske kompliserte regnestykker, men det føles langt fra som en mattetime. Fine farger og flere morsomme figurer gjør at dette føles mer som å spille «Angry Birds» eller et annet velutviklet spill. Dette passer særlig godt for barn som sliter med å lære seg matematikk, fordi det oppleves som en lek. Appen er norskutviklet av en lærer i den videregående skolen. Kr 42,-. Android og Ipad.

 

«Fractions»

Brøk blir en lek med denne appen. Her serverer du blant annet sultne pirater og hjelper dem med andre utfordringer. Fire kategorier og tre vanskelighetsgrader. Passer perfekt for barn som er i ferd med å lære seg brøkregning på skolen. Morsomt er det også. Kr 14, Ipad.

 

«Pili Pop»

Lær deg engelsk ved å reise verden rundt med din helt spesielle avatar og løse oppgaver. Det er mange land og temaer du kan leke deg gjennom, derfor blir ordforrådet stort ganske raskt. Det er morsomt å høre hvor fort uttalen blir helt korrekt. God grafikk og lettfattelige løsninger. Fordi det er så mye å gjøre
i selve appen forsvarer det også prisen på kr 49,-. Ipad.

Stats read: 
16 859
Stats like: 
20
↓ Artikkelen fortsetter under