• TV-SHOW FRA KJUTTAVIGA: MGP jr.-tvillingene Marcus og Martinius skal lage sommershow fra Dyreparken i Kristiansand sammen med Gaute Grøtta Grav og Janne Formoe.

Fôr barna med kultur i sommer

You are here

Gode kulturtips – både bøker, filmer, apper og ting som skjer.

Barnebøker

Late, lange soldager eller regn og innetid. Det er uansett alltid moro og nyttig med bøker om sommeren.

«Kult på tur»
AV HÅKON FORFOD SØNNELAND OG SONDRE HARVIK BJABERG
Innholdsrik manual for utelek: Dagens barndom er nok mer gjennomorganisert enn før og våre små er mindre ute og leker i skog og natur. Denne boken kan absolutt inspirere barnefamilier til å snu trenden og komme seg ut. Eksemplene på uteaktiviteter som beskrives er både enkle og geniale: hjemmelaget pil og bue, flaskefelle for småfisk, barkebåt, hjemmelaget drage og studier av småkryp. Det er lett å legge lista for aktiviteter for høyt, derfor har de to småbarnsfedrene som har skrevet og fotografert boken kommet med en nyttig påminnelse om at det enkle ofte er det beste. Nydelige bilder av fornøyde utebarn. For hele familien. (Gyldendal)

«Mimbo Jimbo besøker en venn»
AV JAKOB MARTIN STRID
Reisefortelling for småfolk: Den lille elefanten Mimbo Jimbo og flodhestkameraten Mumbo Jumbo besøker en venninne i et annet land. Boken tar for seg forberedelser, reisen, alle opplevelsene der og hjemturen. Bøkene om Mimbo Jimbo er en ny serie billedbøker fra den danske forfatteren Strid. Det er grundige beretninger med mange elementer. For eksempel handler det om tallforståelse, at mennesker og kulturer er forskjellige og hvordan hverdagsutfordringer løses, for eksempel en reise. Absolutt godkjent. 3–6 år.

«Skolingene. Klar, ferdig skole!»
AV ELLEN CRIMI-TRENT
Smart forberedelsessommer for skolestartere: Skolingene er en gjeng dyrefigurer som utfordrer barna til ulike oppgaver vi lett kjenner igjen fra skolefagene. Den tilhørende tusjen kan du skrive i boken med, og så tørke bort og prøve igjen og igjen. Det er lett for motiverte barn å løse de enkleste oppgavene, mens andre utfordringer er det enklest å få litt voksenhjelp til. Gode oppgaver, fin layout og morsomme figurer. Dette er en helt super bok å forkorte sommerferien med for de skoleklare 6-åringene, men også 4- og 5-åringene kan begynne å forberede seg litt om de vil. 4–6 år. (Gyldendal)

«Jason og Sinna-Guri»
AV CAMILLA MICKWITZ
Nyutgitt nostalgi: Husker du denne fra din egen barndom, kanskje? Boken kom opprinnelig i 1982 og er utgitt på nytt i serien Aschehoug Retro. I blokken til Jason og hans travle mor bor en skikkelig sint dame. Hun kjefter og smeller når andre lager lyd. En dag bråker Jason ekstra mye når han går på rulleskøyter i oppgangen. Heldigvis skjønner Sinna-Guri at det er bedre å bli med å leke enn å være sint. Sjarmerende gjensyn med et fint persongalleri og evig aktuelle problemstillinger. 3–7 år. (Aschehoug)

«Jo vil ikke bæsje på do»
AV INGRID RØEGGEN
Fin fortelling om dotrening: Jo liker ikke å bæsje på doen og lurer på hva familie og venner gjør når de er på toalettet. Alle sammen forteller hvordan de sitter og hva de gjør. Jo ser det helt tydelig for seg. Noen liker å ha døra lukket, andre vil spille på mobilen eller lese avisen. Ærlig og rett frem om et tema det ikke nødvendigvis er enkelt å snakke om. Kule illustrasjoner som er en blanding av tegninger og fotografier (men ikke av bæsj). Fra 2 år. (Fortellerforlaget)

Filmnytt

Det kan jo hende det regner litt i sommer også, og da er det stas å ta med de små på kino. Her er sommerens premierer.

«Antboy»
12 år gamle Pelle får superkrefter etter å ha blitt bitt av en maur. Han kalles Antboy og vil gjerne ordne opp, men det er altfor fredelig i Danmark. Heldigvis dukker en superskurk opp og han får målt kreftene sine mot ham. Prisvinnende og kritikerrost dansk film for store barn.
Premiere 13. juni.

«Dragetreneren 2»
Oppfølgeren tar oss med tilbake til Borkøy og en slags miks av vikingtid og fantasy. Hikken og dragen hans, Tannlaus, er stadig på spennende oppdagelsesreiser. På en av disse turene kommer de over en godt skjult ishule med hundrevis av ville drager samt den mystiske Dragerytteren. Gutten og dragen hans ender opp med å måtte kjempe for det de har kjært. Bøkene animasjonsfilmene er basert på har vært et kjærkomment bidrag i fantasysjangeren for barn. Ikke for de minste.
Premiere 4. juli.

«Postmann Pat blir kjendis»
Verdens hyggeligste og mest hjelpsomme postmann dukker opp på kinolerretet. Katten hans har selvsagt også en sentral rolle. I tillegg til mer hverdagslige problemstillinger deltar han i et talentshow med selveste Simon Cowell ved dommerbordet. Han møter også en robotversjon av seg selv. Det går ikke så bra, og Pat må gjøre en ekstra innsats for å redde den sjarmerende lille landsbyen – og resten av verden.
Premiere 1. august.

Netboard will be here

Apper for barn

Store og små setter pris på reising. Med de rette appene som underholdning går bilturen som en lek.

«Toca Kitchen»
Lag mat til fire forskjellige figurer. Du kan velge mellom forskjellige matvarer, skjære opp maten, koke, steke, bruke kjøkkenmaskin og mikrobølgeovn. Figuren du har valgt spiser gladelig maten om den er riktig tilberedt. Appene fra produsenten Toca Boca er logiske og engasjerende. Et bra valg for 3-8-åringene. Kr 21,- Android og Apple.

«Sago mini bug builder»
Fargelegg et egg og la det klekkes. Slik skaper du ditt helt eget liksominsekt. Etterpå kan du leke med insektet, mate det, vaske det og så videre. Enkel og grei app, om enn noe begrenset, for de aller minste. Ingen ekstrakjøp. 2–4 år. Apple. Gratis.

«Trains»
Sett sammen og kjør Lego Duplo-tog. Fyll opp med last og ta passasjerer om bord. Kjør så fort du vil og stopp for rødt lys. Enkel og fin app for de minste. Heldigvis uten reklame og forstyrrende ekstrainnhold. 2–5 år. Android og Apple. Gratis.

Kulturkalender

  • Flere generasjoner har vært hektet på Kaptein Sabeltann allerede og i år er det faktisk 25-årsjubileum. Showet «Kaptein Sabeltann og jakten på den magiske diamant» går fra 7. juli til 2. august i Dyreparken i Kristiansand.
  • Teaterhøgskolestudentene lager sommerteater for 40. år på rad i Frognerparken i Oslo. Årets forestilling er «Aladdin» og studentene lover å tone ned Disneyversjonen og heller ta oss med inn i det opprinnelige arabiske eventyret med farger, musikalstemning og magi. Fra 18. juni til 21. juli.
  • «PEER!» er en tullete og barnevennlig versjon av Ibsens Peer Gynt som kan oppleves på Tou Scene i Stavanger 14. til 22. juni.
  • St. hansaften feires på Gamle Bergen Museum med hekser, trollmenn og mange ulike aktiviteter på programmet.
  • «Lek med luft!» er en omvisning ved Norsk Luftfartsmuseum i Bodø som passer for barnefamilier. Hver dag i perioden 30. juni til 10. august.
  • Vennebyens nye show «Apa´s magiske trylleshow» vises i Lilleputthammer Familiepark i Hafjell fra 7. til 27. juli.
  • I Harstad blir det også i år egne forestillinger for barn under Festspillene i Nord-Norge: Jo Strømgren Kompanis forestilling «Kjøkkenet» og den unike teaterinstallasjonen «Pig».
  • Ravnebarn er en kulturfestival for barn og unge i Ravnedalen i Kristiansand 2. og 3. august. I år arrangeres festivalen for andre gang og denne gangen med et klart miljøtema.
  • Munkholmen i Trondheim spiller BUL sommerteater. I år er det musikalversjonen av «Jungelboken» som har premiere 6. juni.

På tv i sommer:

«Sommer i dyreparken»

MGP jr.-tvillingene Marcus og Martinius skal lage sommershow fra Dyreparken i Kristiansand sammen med Gaute Grøtta Grav og Janne Formoe. De inviterer kjente artister til scenen i Kjuttaviga. Programmet sendes på kveldstid og passer nok for alle som orker å være oppe så lenge. Vi får også se at gjestene i programmet har fått ulike utfordringer i Dyreparken i løpet av dagen.
Sendes på TV 2 hver lørdag i juni.

Stats read: 
4 300
Stats like: 
5
↓ Artikkelen fortsetter under